• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Πάργα

Μια «πολύχρωμη» πόλη έκπληξη που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί!

Μια μαγική πόλη στην «καρδιά» της Ηπείρου με θέα το Ιόνιο Πέλαγος, τους Παξούς, τους Αντίπαξους, με καταγάλανα νερά, που σου δίνει πραγματικά την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν επίγειο παράδεισο. Η Πάργα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα ένα νησί. Η αμφιθεατρική της ρυμοτομία, τα πολύχρωμα σπίτια, τα λιθόστρωτα γραφικά σοκάκια που σκαρφαλώνουν ως την κορυφή του λόφου, η απίστευτη θέα στη θάλασσα του Ιονίου και στο νησί της Παναγίας που καθρεφτίζεται στα νερά του λιμανιού, σε μαγεύουν.

Πολύ κοντά στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα, η Πάργα τα τελευταία χρόνια τείνει να μετατραπεί σε έναν τοπ luxurious προορισμό, που προσφέρει στους επισκέπτες όλες τις ανέσεις, σε συνδυασμό με την φυσική, ανεπιτήδευτη ομορφιά της.Εκεί, έχουν «αναδυθεί» σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών που σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, προσφέρουν μια ξεχωριστή πολυτέλεια.

Το «διαμάντι» του Ιονίου στην Ήπειρο !

Στην Πάργα και την γύρω κοντινή περιοχή υπάρχουν πολλές παραλίες, με κάθε μία από αυτές να προσφέρει στους επισκέπτες της κάτι το ιδιαίτερο. Η εικόνα σε κάθε παραλία είναι μοναδική. Αν έχεις ταξιδέψει στο Ιόνιο, το σκηνικό σε μπερδεύει, νομίζοντας ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα νησιά του. Αρμονικά εναλλάσσονται όρμοι, κόλποι, αμμουδιές και βράχια, ενώ το πράσινο φτάνει μέχρι την θάλασσα, δημιουργώντας μιας απίστευτης ομορφιάς εικόνα. Παραλίες θα βρείτε μέσα στον οικισμό ή σε πολύ κοντινή απόσταση τις οποίες μπορείτε να προσεγγίσετε με τα πόδια, για κάποιες άλλες θα χρειαστείτε το αυτοκίνητό σας. Οι πιο τολμηροί που θα επιλέξουν το σκάφος οι παραλίες στους μαγευτικούς Παξούς και Αντίπαξους αποτελούν μια ξεχωριστή πρόκληση.

Μια μικρή κωμόπολη με μεγάλη ιστορία

Η Πάργα ήταν γνωστή κατά την αρχαιότητα ως Παράγειρος, Παραγαία και Υπαργός, ονόματα στα οποία οφείλει τη σημερινή της ονομασία. Ήταν η αρχαία Τορύνη του Πτολεμαίου και του Πλούταρχου. Όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά, η Πάργα υπάρχει ως οικισμός από τους βυζαντινούς χρόνους. Η πρώτη αναφορά στην πόλη με το σημερινό της όνομα γίνεται το 1387 από τον Ιωάννη Καντακουζηνό, ως μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ηπείρου. Μετά από τις κατακτήσεις των Νορμανδών και των Ενενετών, η Πάργα γνώρισε την Τουρκική κυριαρχία το 1452 και την καταστροφή της από τους ίδιους, το 1537.

Οι Βενετοί την ξανάχτισαν το 1572, έπειτα τέθηκε υπό την προστασία της Γαλλίας και το 1800 υπό την προστασία των Ρώσων και του σουλτανικού στόλου, με ανεξάρτητο διοικητή. Οι Γάλλοι επανέρχονται το 1809 και παραμένουν μέχρι το 1814, όπου η Πάργα τίθεται υπό την προστασία των Άγγλων. Την περίοδο αυτή καταφεύγουν στην πόλη κλέφτες και αρματολοί από το Σούλι που είχε πέσει, και ο Αλή Πασάς προσπαθεί εις μάτην να την κυριεύσει και το πετυχαίνει αγοράζοντας την έναντι 150.000 λιρών από τους Άγγλους το 1 819. Οι Παργινοί αντιδρούν στη συνθήκη και για να μην υποδουλωθούν αφού κάψουν τα κόκαλα των νεκρών τους, καταφεύγουν στην Κέρκυρα, γράφοντας έτσι μία από τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία της πόλης.

Η Πάργα εντάχθηκε στο Ελληνικό κράτος το 1913. Στις 22 Μαΐου 1930, το αντιτορπιλικό “Έλλη” μετέφερε στην Πάργα τα ιερά κειμήλια που είχαν πάρει μαζί τους οι Παργινοί στην ξενιτειά. Η πολυτάραχη ιστορία και η ομορφιά της πόλης έχουν εμπνεύσει το συγγραφέα Κώστα Ασημακόπουλο στο βιβλίο “Αλτάνα της Πάργας”, που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1990, από την Κρατική Τηλεόραση.

23ης Φεβρουαρίου 4, Πάργα, 48060

Τηλ. +30 26843 00620 | +30 69776 20392

E-mail : info@epirusrealty.com