• Ελληνικά
  • English
  • Русский

Μαργαρίτι

Ιστορικό παρελθόν και φυσική ομορφιά!

Το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, ως μεμονωμένο χωριό πλέον (αφού με το σχέδιο ¨Καλλικράτης¨ σε συνένωση με τα γύρω χωριά έφτανε τους 3.000 κατοίκους) ξεπερνά τους 1.000 κατοίκους. Είναι χτισμένο ΝΔ του νομού Θεσπρωτίας σε μεγάλο τμήμα του οροπεδίου του και μάλιστα στην περιοχή της αρχαίας Ελεάτιδας.

Το ιστορικό του παρελθόν, λοιπόν, είναι αναντίρρητο και πολλά μνημεία του το αποδεικνύουν(αρχαίοι τάφοι, νομίσματα κ.τ.λ.). Από το Μαργαρίτι έχουν καταγωγή σημαντικά πρόσωπα της προεπαναστατικής Ελλάδας και το ερειπωμένο κάστρο του μαρτυρεί την παλιά πολυτέλεια και ακμή του οικισμού. Επίσης, η ομορφιά των ελών που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως αυτό του Καλοδικίου, του προσδίδουν μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

Ουσιαστικά βρίσκεται ανάμεσα από την Πάργα, την Παραμυθιά και τον Αχέροντα και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς, γιατί πέρα από τα παραπάνω η παράδοση του είναι έκδηλη.

Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

Το Μαργαρίτι ιδρύθηκε περίπου το 1430 από τους Ενετούς και οι πρώτοι κάτοικοι του ήταν χριστιανοί, ενώ αργότερα αποικίστηκε από αλβανικά φύλα. Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι κάτοικοι του οικισμού εξισλαμίστηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος. Σε αντάλλαγμα για το γκρέμισμα των καμπαναριών και της κατασκευής μιναρέδων, έγιναν κύριοι (τσιφλικάδες) των εύφορων πεδιάδων. Μετά την παρακμή της Βενετίας (κυρίως με την παρακμή της Οθ. Αυτ. και την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης του Αλή Πασά) οι Μαργαριτιώτες αγάδες, έχουν ως αντίπαλο τον Τουρκαλβανό Πασά των Ιωαννίνων, στον οποίο όμως τελικά υποτάσσονται περίπου το 1811.

Μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα το Μαργαρίτι γίνεται ελληνικό και τότε είναι η εποχή που οι αγάδες δέχονται τα πρώτα κτυπήματα περί αναδασμού και περιορισμού των τσιφλικιών από τους νόμου του Βενιζέλου. Εξακολουθούν όμως να αποτελούν την άρχουσα τάξη μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο κατά τον οποίο έχουν φιλοαξονική στάση.

Τόσο από την πληθώρα των μαχαλάδων (Αγορά, Κεντάλι, Σκάλα, Λουγκάς, Τοπόλια, Μπεκιάτες, Ντρίζα, Καλαμίτης) όσο και από τις μεταξύ τους αποστάσεις, συμπεραίνουμε ότι ο οικισμός έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και τρόπο δομής από τους υπόλοιπους γνωστούς οικισμούς.

23ης Φεβρουαρίου 4, Πάργα, 48060

Τηλ. +30 26843 00620 | +30 69776 20392

E-mail : info@epirusrealty.com